fbpx

Vinkkejä turhan stressaamisen vähentämiseen

Stressaatko, huolehditko ja/tai kannatko vastuuta usein monesta eri asiasta. Ja yllätys yllätys: monesti teet sitä ihan turhaan! Stressaaminen, huolehtiminen ja vastuun kantaminen ovat usein hyviä ja tarpeellisia juttuja. Mutta joskus, ehkä jopa usein, ne ovat huonoja juttuja. Siksi olisikin tärkeää pyrkiä päästä eroon tästä turhasta stressistä, huolehtimisesta ja vastuusta.

Ei siis ole tarkoitus, että päästäisit irti konkreettisista vastuista; kuten itsestäsi, arjestasi ja niiden myötä todella monesta eri asiasta. Eikä kaikki epäkonkreettinen stressaaminen ole huono juttu. Joissakin tilanteissa esimerkiksi sieltä epäkonkreettisen huolehtimisen massasta saattaa nousta joku timanttinen oivallus. Mutta yleensä, epäkonkreettinen asioiden vatvominen vain lisää ahdistusta ja huolta.

Itse samaistun tähän rooliin ja siksi olenkin aktiivisesti pyrkinyt pois turhasta huolehtijan roolista. Kolme asiaa ovat auttaneet minua tässä asiassa huikeasti. Nyt kerron ne teille.

Luota elämään

Haluan uskoa, että elämä ja rakkaus kantavat, jos niiden annetaan kantaa. Olen tavallaan siis halunnut tehdä kaikkeni unelmieni ja suunnitelmieni eteen, mutta se, että toteutuuko ne lopulta, jää pois minun vastuultani. Otan siis kaiken vastuun tekemisistäni (se on eri asia), mutta se, että onko unelmieni tarkoitettu toteutua, selviää ajan mittaan. Prosesseille täytyy antaa aikaa. Turha kelaaminen stressaa vain liikaa. Kannattaa tehdä parhaansa ja luottaa.

Luetteloi

Monet tietävät, että asiat voidaan jakaa kolmeen eri luokkaan: on asioita, joihin voit vaikuttaa, on asioita, joihin voit vaikuttaa välillisesti ja on asioita, joihin et voi vaikuttaa. Näin ollen voit jakaa huolenaiheesi näihin kolmeen ryhmään, ja tsekata siitä, mitä kannattaa stressata ja mitä ei! Eli luonnollisesti ne asiat, jotka laitat ryhmään ”en voi vaikuttaa”, kannattaa jättää myös pois huolilistalta. Ne asiat, joihin voit vaikuttaa kannattaa laittaa suurennuslasin alle: mitä voisit tehdä, mikä vähentäisi huolia ja murheita? Keskity näihin asioihin! ”Välillisiin” asioihin voit todennäköisesti vaikuttaa asioilla, ”joihin voit vaikuttaa”, joten todella, keskity listan ensimmäiseen kohtaan ja näin saat huoliasi vähemmälle!

Kaikki tunteet kunniaan

Tämä on tärkeä asia! Monet ihmiset ajattelevat, että jotkut tunteet olisivat kiellettyjä tai huonompia kuin toiset tunteet. Näin ei kuitenkaan ole! Jokainen tunne kertoo sinulle jostakin. Kannattaa elää läpi jokainen tunne ja miettiä, mitä tuo tunne sinulle tahtoo kertoa. Se, miten tämä liittyy huolehtimiseen ja murehtimiseen, on se, että usein jo se, kun elää tunteet läpi niitä arvostaen, niin ne eivät jääkään vaivaamaan niin suuresti kuin jos niitä alkaisia patoamaan. Elä siis tunne läpi, kuuntele, mitä se tahtoo sinulle kertoa ja päästä siitä irti!

Näiden vinkkien avulla ainakin minulla on ollut elämä paljon stressittömämpää, vaikka elämässäni onkin hurjasti paljon kaikkea, mistä ulkopuolisen silmin minun ”tulisi kantaa kovasti huolta”. Ehkä sinäkin kokeilet näitä vinkkejä?

// Emmi

P.S. Tämän tekstin myötä sanon kiitokset ja heipat tälle LIFW-blogille ja teille lukijoille ja suuntaan uusiin haasteisiin! Blogia on ollut kiva kirjoittaa, toivottavasti olette tykänneet lueskella juttujani!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: