Tämä on avaintekijä onnistuneeseen elämäntapamuutokseen

Let’s face it – aina ei vaan huvita. Oli se treenaaminen, terveellisesti syöminen, hampaiden pesu, töiden tekeminen tai siivoaminen, aivan varmasti jokainen meistä kohtaa motivaatio-ongelmia.

Mutta asiahan on myös niin, että useimmiten tiedämme silti että näiden asioiden tekeminen olisi meille hyväksi. Ja tästä päästään asiaan nimeltä Itsekuri.

Itsekuri on useimmiten aika hyvä juttu ja välttämätön taito jos haluamme saavuttaa jotain. Itsekuri auttaa meitä pääsemään takaisin ohjaksiin silloin kun kontrolli esimerkiksi terveistä elintavoista on päässyt syystä tai toisesta katoamaan. Kuinka moni tietää skenaarion, kun on ajatellut että ei liikunnallisuus, kurinalainen treenaaminen ja puhtaasti syöminen ehkä olekaan oma juttu? Täällä on allekirjoittaneella käsi ylhäällä. Ja kuinka moni on näistä ajatuksista huolimatta joskus mennyt silti treenaamaan, tai vastustanut kiusausta ostaa Arnolds Donitsin Osta 5, Saat 6-pakkaus ja jälkeenpäin tuntenut itsensä ihan kukkulan kuninkaaksi? Täällä on molemmat kädet ylhäällä.

Itsekuri kasvattaa meitä ja vie meitä kohti tavotteita silloinkin kun mieli on mukavuudenhaluinen ja haluaisi luovuttaa. Fall down seven times, stand up eight.

itsekuri5

itsekuri4

Miten sitten motivoida itsensä silloin kun ei pompikaan treeneihin ihan duracelina ja mieli sanoo että kokonainen levy Fazerin sinistä on juuri se mitä sillä hetkellä tarvitsee? Tässä 5 vinkkiä:

Sinä et ole yhtä kuin tunteesi ja ajatuksesi. Meillä kaikilla on huonoja hetkiä. On tullut ja jatkossakin tulee aivan varmasti aamuja, kun ei huvita lähteä töihin. Mutta etkö silti menekin, koska koet ettei sinulla ole vaihtoehtoa? Ihan sama juttu ruokavalion ja treenin kanssa. Liikumme koska se on osa meitä (tai haluamme että se tulee joku päivä olemaan osa meitä) ja mikä tärkeämpää, koska liikunta on yksi hyvinvointimme avaintekijöistä. Joskus on vaan yksinkertaisesti mentävä treenaamaan ja hammasta purren kieltäydyttävä muffinsista, koska me tiedämme että vain niin voimme saavuttaa tavotteitamme ja päästä irti vanhoista, haitallisista tottumuksista.

 

Ole rehellinen itsellesi, mutta älä säti itseäsi. Vaikka itsekuri voi sanana kuulostaa negatiiviselta ja itsensä rankaisemiselta, niin sitä sen ei todellakaan tulisi olla. Älä ikinä säti itseäsi jos skippaat treenin tai löydät itsesi suu täynnä irtokarkkeja. Sen sijaan ole rehellinen itsellesi ja tarkastele tilannetta objektiivisesti: nyt kävi näin, kuinka voin jatkossa ennaltaehkäistä tällaiset tilanteet? Miksi kävi näin? Muista aina olla lempeä itsellesi, erityisesti silloin kun teet huonoja valintoja – tiedä ettei teko ollut sinulle hyväksi, mutta tee myös heti suunnitelma jatkoa varten jotta olisit paremmin valmistautunut tällaisiin tilanteisiin ja osaat valita paremmin.

Positiivisuus vie pitkälle. Aina kun kohtaat haasteita ja ongelmia, keskity mielummin ratkaisuihin ja suuntaa katse tulevaan sen sijaan että velloisit negatiivisessa. Sanotaan että tämä erottaa huippu-urheilijat hyvistä urheilijoista: heillä on usein kyky päästä nopeasti yli epäonnistumisista, takapakeista ja huonoista valinnoista ja ensin tiedostaa mikä meni pieleen, sitten jatkaa eteenpäin niinkuin mitään ei olisi tapahtunut.

kristian copy2

Älä kiirehdi. Usein kun motivaatiopuuska tulee, niin ajattelemme että ”nyt treenaan kovaa ja syön porkkanoilla itseni kahdessa kuukaudessa kovempaan tikkiin kuin ikinä!!!” ja sitten rupeamme treenaamaan kymmenen kertaa viikossa aivan liian vähällä ravinnolla. Mutta kun asia on niin, että Great Things Take Time. Ota mielummin rauhassa ja keskity luomaan sellaisia elintapoja, joita voisit hyvällä fiiliksellä noudattaa läpi elämän. Älä hae pikaratkaisuja, hae tasapainoa ja kestäviä elämäntapamuutoksia.

Suunnitelmallisuus ja säännöllisyys pelastavat vaikeinakin hetkinä. Suunnittele lyhyellä ja pitkällä tähtimellä treenisi. Kirjaa kalenteriin seuraavan viikon treenit, kellonajat milloin teet ne ja missä teet ne. Suunnittele pääpiirteittäin ruokasi, valmista kerralla isompi satsi terveellistä ruokaa ja pakasta terveellisiä aterioita pahan päivän varalle. Joskus sinun on myöskin pakko ajatella treeniä välttämättömänä askareena, jota ei tee mieli tehdä mutta joka on yksinkertaisesti välttämättömyys.

Pitkällä tähtäimellä itsekuri palkitsee ja on se mikä tuottaa haluamiasi tuloksia. Onneksi asia on myös niin että mitä enemmän harjoitat itsekuriasi, sitä helpompaa on tehdä terveellisiä ja hyviä valintoja ja lähteä liikkeelle silloinkin kun et halua.

Elokuun Lean In Five Weeks Tikis Edition -haasteessa on vielä tilaa, jos haluat startin pysyvään elämäntapamuutokseen niin ilmoittaudu mukaan TÄÄLLÄ!

// Kirjoittaja Ella Elers on helsinkiläinen Personal Trainer ja Lean In Five Weeks -valmentaja. Ella pitää myös omaa hyvinvointiblogia osoitteessa www.ellaelers.blogspot.fi.

ööö2

 

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: