Pääseekö ilman maitorahkaa tuloksiin?

Heräsin miettimään maitotuotteiden syömisen merkitystä kerrottuani aikoinaan Australiassa siitä, kuinka meillä Suomessa syödään superterveellistä maitorahkaa. Minua katsottiin kieroon, sillä Australialaisille koko tuote on täysin vieras. Aloin pikkuhiljaa myös itse kyseenalaistaa maitorahkan välttämättömyyden ja käsittää, että prosessoiduista maitotuotteista olikin enemmän haittaa kuin hyötyä.

          “Maitorahka, what is that mate?”

Palasin suomeen vuosi sitten ja huomasin, että täällä low fat- ja rahkabuumi jylläsivät edelleen. Vaikka rahka toki sisältää proteiineja, on siitä kuitenkin otettu pois rasvat ja monet muut tärkeät ravintoaineet ovat kuolleet valmistusprosessissa. Tämän lisäksi käsitellyt maitotuotteet aiheuttavat monille meistä erinäisiä haittavaikutuksia.

Näitä voivat olla esimerkiksi:

 • Krooninen tulehdustila kropassa
 • Limaisuus hengitysteissä ja keuhkoissa
 • Allergiset reaktiot
 • Heikentynynt suorituskyky

Lean In Five Weeks haasteessa pidetään tiukkaa linjaa maitotuotteiden osalta ja maidoton ruokavalio onkin johtanut sadoilla osallistujilla positiivisiin vaikutuksiin elintasossa ja elämäntyylissä. Tällä videolla kerron hieman perusteluja sille, miksi maitorahka ja muut maitotuotteet EIVÄT mielestäni ole osa terveellistä ruokavaliota.

 

LIFW Challengessa suosittelen aina osallistujia kokeilemaan TÄYSIN maidotonta ruokavaliota vähintään kaksi viikkoa. Kaikki saamani palautteet maitotuotteiden karsimisesta ovat olleet pelkästään positiivisia.

Maitotuotteiden käytön lopettamisen ansiosta esimerkiksi:

 • Ihon kunto paranee
 • Energiatasot pysyvät korkeampina
 • Kunto nousee tehokkaammin
 • Painonpudotus helpottuu
 • Mieli kirkastuu

fit rahkaskyrpirkka

Millä korvata maitorahka?

Moni miettii miten korvata maitorahkasta koostuvat välipalat ja aamiaiset. Jos ruokavalio kokonaisuutena on kunnossa, ei korvikkeita ehkä tarvitse edes etsiä! Katso lisää aiheesta videolta!

-Tomi Kokko

 

 

Leave a Reply 12 comments

Ilkka - helmikuu 25, 2016 Reply

Moi
Kananmunia menee viikossa 14 kpl. Keitettyinä, pitäisikö paistaa lisäksi, jotta tulisi rasvaa? Onko voi sopiva paistorasva vai oliiviöljy? Olen ostanut luomumunia ja tavallisia, mutta niissä en huomaa itsessäni mitään eroa. Mikä ero on luomumunalla ja vapaasti kävelevän kanan munilla? Kaupassa eivät tienneet. Maussa en huomaa eroa. Mistä saisin tietää, mitä ravintoaineita on luomumunassa ja tavallisessa ja onko tällä erolla käytännön merkitystä. Jos luomunassa on enemmän ravinteita, saanko ne jostakin muusta elintarvikkeesta halvemmalla kuin luomumunasta?
Tuo SKYR ei ole maitorahka, se lienee jogurtti, jossa on erittäin vähän sokeria. Vaimoni syö sitä.

  Olli Posti - helmikuu 26, 2016 Reply

  Saat luomukananmunan ravinteet edullisimmin luomua edullisemmasta mutta silti ravinnetiheämmästä lähi-/pientilamunasta. Näitä saa, ilman virallista luomusertifikaattia ja sen vaatimaa hintojanostavaa byrokratiaa, kauppahalleista ja muna- ja ruokaringeistä, ja jopa suoraan tiloilta.

  Munan ravinnetiheys selviää parhaiten keltuaisen väristä ja mausta: nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä tummempi oranssi, ja herkullisempi maku, sitä enemmän karotenoideja, K-vitamiineja, B-vitamiineja ja kaikkea mitä elävästä hurjan voimakkaasta ravinnosta kanan kroppaan tulee ja kuolleesta laimeasta rehusta ei juuri laisinkaan.

  Usein luomu- ja ”tavallisen” markettimunan ero on lähinnä sertifikaatti; kuollutta rehua ne syö molemmat. Marketti on marketti; en suosittele ketään asioimaan marketeissa jos haluaa laatua. Sama koskee niin vaatteita, kodinkoneita kuin ruokaosastoakin. Tehotuotettua massatavaraa sieltä saa, monen välikäden kautta liian korkeaan hintaan.

Niina - maaliskuu 1, 2016 Reply

Minulla on puhtaita maatiaiskanoja 14 kpl.
Olen ruokkinut puhtaalla luomurehulla ja rehulla mitä saa maatalouskaupasta ja viljalla.
Jälkimmäisellä saa ne oranssit munat eikä ne ole luomua.
Ja maku on kummassakin hyvä. Minusta näissä mennään ennemmin kanan stressitasoon ja sitä kautta terveellisempiin muniin.

Anitta Ereniu - toukokuu 28, 2016 Reply

Millä korvaan maitorahkaa?

Anitta - kesäkuu 9, 2016 Reply

Voinko syödä skyr Rahkan tilalla?

Tiitu Lind - heinäkuu 31, 2016 Reply

Heralla korvataan maitorahka?… Eikös hera ole juuri maidosta peräisin? Voisko joku selittää, mikä logiikka tässä on.

Marja Aavisto - elokuu 12, 2016 Reply

Marja

Pitäisikö ruokavalion siis olla täysin maidoton, eli ei edes voita, jota pidän hyvänä rasvana, ei kermatilkkaa kahviin
eikä yhtään murenetta juustoa? Kovasti ootan vastausta näihin, muista maitotuotteista olen jo luopunutkin.
Etukäteen kiitos vastauksesta!

Sari Knuutinen - syyskuu 22, 2016 Reply

Kyllä sä Tomi olet oikeassa tuon maidon suhteen. Kiinalaisessa lääketieteessä maitotuotteet ovat limaa kerryttäviä ja kylmiä. Eli jos kehoon kertyy limaa niin aina otetaan maitotuotteet pois. Ja jos siihen lisätään kylmä, niin kylmähän salpaa.

sanna - lokakuu 6, 2016 Reply

En oikein ymmärrä, että minkä takia tätä ruokavaliota nyt myös tyrkytetään kaikille oikeana? Voiko olla vaikka niin, että kaikille sopii vähän omanlaisensa ruokavalio?

Tuulen vietävissä - tammikuu 4, 2017 Reply

Olen vuosi sitten aloittanut rahkadieetin oikein ”kirjan mukaan” syystä, että peilin osoittama painokäyrä oli kovin nousujohteinen.

Koska en käy vaa’assa (ettei tule paha mieli), en tiedä kiloissa paljonko lähti. Veikkaan n. 10 kg. Myös ympäristö huomasi. Ilahduin, kun 10 v. kaapissa levänneet farkut meni taas päälle ja ostaessani uuden takin syyskuussa, myyjä pakotti ottamaan pienemmän koon kuin itse luulin tarvivani. Olen myös se tyhmä ihminen, joka on ostellut kivoja vaatteita sitä päivää varten kun laihtuu. Saatoin todistaa vääräksi väitteen, ettei tule tapahtumaan.

Paino on pysynyt, vaikka pientä joulunousua on nyt ollut ja olen taas ryhtynyt tiukemmalle linjalle. Epäröiville rohkaisevaksi tiedoksi: 70 % suklaasta voi oppia pitämään ja vaikka söisi usemman palan, 200 g kerralla ei pysyty vetämään, kuten jotain Fazerin sinistä 🙂

Totuus kuitenkin on, että kurissa on pakko pitää ruokahalut, muuten hiipii kilot takaisin. Ja kevyempi liikkuminen tuntuu hyvältä! Peili on paras ystävä ja painonvartija. (Samoin hapan työtoveri, joka ”tietää”, että laihdutustulokset eivät tule olemaan pysyviä – hänen kokemuksensa mukaan…)

Niinalle kiitos kun otit esille kanojen hyvinvoinnin. Ostan aina luomumunia, koska uskon, että silloin munan muninut kana saanut elää kananarvoista elämää.

Katariina Becker - helmikuu 20, 2017 Reply

Luomuruoka tai luomutuotantoeläin tarkoittaa että pelloilla, joissa vilja kasvaa, ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai sellaisia rehuja syötetä tuotantoeläimille, joissa on esim. Kasvua edistäviä kemiallisia lisäaineita.
Luomueläin saa syödä luomuruokaa, jotta se voi tuottaa luomu eli luonnonmukaisesti tuotettuja munia tai lihaa jne.
Vapaa kana saa enemmän liikkumatilaa, kuten kotikanatkin, mutta ne eivät ole luomukanoja, eivätkä tuota luomumunia jos syövät muuta kuin luomurehua. (Eettisesti on tietysti hyvä että eläin voi paremmin, kuin esim kana häkissä jossa nokkapuoli napsii rännistä rehua ja toisesta päästä putoaa munia, ilman ettää mahtuu kääntymään edes)…
Mitä sitten tulee maitoon ja rahkaan, voin yhtyä naisena ja astmaatikkona siihen, että maitotuotteet todellakin muodostavat ja lisäävät limaneritystä, turvotusta ja vähentävät vastustuskykyä, ainakin siis minun kohdallani, kuten myös monen muun. Itse olisi vain opittava OIKEASTI kuuntelemaan ja tuntemaan oma keho, koska se ja minä yhdessä voimme hyvin.
Hyvä keino korvata huonoa rasvaa on tietty korvata se hyvillä rasvoille, kuten pähkinöillä, siemenillä, kalaöljyllä, oliiviöljyllä ja ruokaa paistaa vaikka rypsiöljyllä, ns. Pehmeillä rasvoilla, joita siis pitää syödä, jotta keho ja aivot voisivat hyvin! (Soija harvoin sopii ainakaan suurina määrinä kenellekään, eli ei sitä myöskään korvaamaan maitoa, kokeile alkuun vaikka mantelimaitoa, kookosta jne).
Tässä muutamia omaksi hyväksi pitkällä juoksulla muutoksia. Huomioi, että muutokset voivat aloittaessa tehdä erilaisia oireita kun keho puhdistuu ja totuttelee uuteen. Tsemppiä meille kaikille ”etsiessämme” kehomme tuntemista ja ”pelastaessamme” sen😊. Etsivä löytää, sanotaan;-)

Piitu - kesäkuu 7, 2017 Reply

En ole tyhmä mutta että kaikki juustotkin pois. Mun herkut….

Leave a Reply: