Näin pääset takaisin ruotuun pääsiäisen jälkeen

Pääsiäinen on takana ja moni vietti sen varmasti “terveellisesti” alkoholin, suklaan ja turhien hiilareiden parissa. Kiitos sen, on fiilis varmasti kuin olisi rekan alle jäänyt. Peli ei kuitenkaan ole menetetty, ja tässä ovatkin parhaat vinkkini siihen, kuinka päästä takaisin hevosen selkään ja omien tavoitteiden pariin sekä saada treenit jälleen luistamaan!

Tee ensimmäiset treenit mahdollisimman nopeasti

Isoin virhe loman ja pyhien jälkeen on antaa itselleen liikaa siimaa sen sijaan että palaisi takaisin ruotuun saman tien. Tästä seuraa helposti pidempikin “helppo” jakso jonka jälkeen aloittaminen on entistäkin haastavampaa.

Action step: Aloita samantien! Tee ensimmäinen treenisi mahdollisimman nopeasti breikin jälkeen, mieluusti heti ensimmäisenä aamuna. Kroppasi ja mielesi tulevat kiittämään!

Vältä turhia hiilihydraatteja 3-5 päivän ajaksi

Hiilareita tuli varmasti nautittua lomalla erinäisissä muodoissa: pasta, leipä, perunat, suklaa, alkoholi..you name it. Jotta kroppa olisi saanut käytettyä nämä tehokkaasti hyödyksi, olisi treenejä tullut tykitettyä monta kertaa päivässä, mitä tuskin tapahtui? Ongelma onkin, että tällä hetkellä hiilarivarastosi kropassa ja etenkin lihaksissa on ylikuormitettu ja valitettavan helposti varastoituu rasvaksi. Koen itse erittäin hyödylliseksi vetää 3-5 päivää siten, että ainut hiilareiden lähde ovat kasvikset. Näin keho palautuu nopeammin ja lihakset ovat tauon jälkeen jälleen valmiita uusille hiilareille. Lisäksi lomapäivien ajan pomppineelle insuliinille on hyvä antaa hetki lepoa (insuliini reagoi voimakkaimmin sokeriin eli hiilihydraattiin).

Action step: Korvaa pastat, perunat sekä leivät kasvkisilla ja salaateilla 3-5 päivän ajaksi. Jälleen keho ja mieli kiittävät!

Käy avannossa (3 x avanto ja 3 x sauna)

Avantouinnin hyödyistä on turha kiistellä – se tekee älyttömän hyvää kropalle sekä ulkoisesti että sisäisesti. Avanto auttaa kiihdyttämään aineenvaihduntaa, poistamaan kuona-aineita sekä parantamaan vastustuskykyä. Kun siihen vielä yhdistää saunan eli kuuma-kylmä hoidon, ovat hyödyt entistä tehokkaammat! Saunassa kuolevat ne bakteerit jotka eivät siedä korkeita lämpötiloja kun taas avannossa ne, jotka eivät siedä kylmää! Yleinen fiilis paranee ja ylimääräiset viikonlopun aikana hankitut toksiinit kuolevat.

Action step: Käy avannossa! Kolme kierrosta saunaa sekä avantoa toimii minulle parhaiten. Fiilis tämän jälkeen on aivan mahtava, uni maittaa ja seuraavana päivänä olen entistä valmiimpi “make it happen”!

avanto

 Ole 24h syömättä

Tämä ei sovi kaikille, mutta itselleni toimii todella tehokkaasti etenkin vapaiden tai loman jälkeen. Ideana on olla syömättä 24h ja antaa keholle, hormoneille ja etenkin ruoansulatukselle tärkeä breikki pyhien ylensyömisten jälkeen. Kannattaa tutustua aiheeseen tarkemmin ennen kuin aloittaa paastoamisen, mutta itse koen tämän erittäin hyödylliseksi! Myös sadat asiakkaani ovat saaneet paastoprotokollista ison boostin tuloksiinsa. Seuraavana päivänä olo on aivan mahtava ja treenit luistavat entistä paremmin.

Action step: Lue lisää aiheesta (intermittent fasting) ja kokeile toimiiko se sinulle. Jos et ole valmis siihen, ei hätää, suorita silti step # 2!

Vältä alkoholia

Tätä ei varmasti tarvitsisi erikseen mainita, mutta mainitaan nyt varmuuden vuoksi. Ehdoton ei siis alkoholille silloin kun yrität puhdistaa elimistöäsi!

Action step: Nauti viinilasillisen sijasta esimerkiksi vihreää teetä. Tottumuskysymys!

Nuku hyvin, mutta älä laiskistu

Nyt pääsiäisen jälkeen fiilis saattaa olla sellainen, että pitäisi nukkua viikko ennen kuin hommat alkavat taas luistaa. On tärkeää että saat unta ja unirytmin jälleen käännettyä, mutta vielä tärkeämpää on, että saat rytmin päälle, itsesi ylös sängystä aikaisin aamuisin ja treenit luistamaan etkä laiskistu koko seuraavaksi viikoksi!

Action step: Ota alle hyvät yöunet, mutta älä nuku liikaa montaa yötä putkeen. Se laiskistaa mieltä sekä hidastaa aineenvaihduntaa!

Pidä itsesi tilivelvollisena

Nyt kun olet ollut tauolla x päivää ja draivi on saattanut hieman luisua, on elintärkeää että sinulla on treenikaveri, porukka tai personal trainer joka pitää sinut tilivelvollisena etenkin ensimmäisen viikon aikana! Tee treenit kunnialla läpi vaikka ne tuntuvatkin haasteellisimmilta, sillä nämä ovat niitä hetkiä, jotka ovat pitkässä juoksussa kaikkein tärkeimpiä!

Action step: Tee itsellesi treenisuunnitelma tälle viikolle, pyydä treenikaverit mukaan, sovi tapaaminen PT:si kanssa and start to push some serious boundaries!

artik2

Its all about balance! Uskon itse vahvasti, että on tärkeää “let your hair down” silloin tällöin eikä vain syödä kananrintaa ja parsakaalia päivästä toiseen! Itsekin vietin pääsiäisen hyvien ystävien seurassa eikä syöty täysin terveellisesti, vaan päinvastoin. Tämä teki erittäin hyvää ja nyt on entistäkin kovempi “nälkä” pistää kaikki ennätykset uusiksi treeneissä sekä keskittyä mieltä ja kehoa ravtisevaan ruokavalioon. Ei siis missän nimessä kannata potea syyllisyydentunnetta jos silloin tällöin nauttii elämästä, mutta kannattaa muistaa, että jos vaihde jää päälle, tulee hyvin todennäköisesti haasteita vastaan.

paasiaebiu

 

Oikein mukavaa ja terveellistä viikkoa!!

Terveisin,

Tomi Kokko


9052seiväspolku-2

Tomi Kokko on Lean in FIVE Weeks Challengen perustaja, personal trainer, Fit-lehden asiantuntija, judon Suomen mestari sekä kaveri joka elää sata lasissa, aina! Tomi asui 7 vuotta Australiassa, missä hän tuli intohimoiseksi personal traineriksi ja missä hän myös erikoistui Australian menestyneimpien yritysjohtajien holistiseen valmentamiseen. Tänä päivänä Tomi on intohoimoinen personal traineri sekä yrittäjä joka inspiroi tuhansia ihmisiä terveellisempään elämäntyyliin LIFW haasteen sekä oman esimerkkinsä avulla. Hän on myös pääosassa keskustelua herättäneessä "30 päivän ihmiskoe - viralliset ravintosuositukset puntarissa" -dokumentissa, joka tulee yleisön nähtäväksi pian.

 

 

PS. Seuraavat LIFW valmennusryhmät alkavat 9.5. ja ilmoittautumiset ovat nyt käynnissä. Vaihtoehtoina joko face to face valmennus Helsingissä tai nettivalmennus mihin voit osallistua mistä päin Suomea tahansa. Myös LIFW elämäntyyli sekä nutrition guidelinet on tehty pitkäaikainen elämäntapamuutos ja pitkäjänteisyys mielessä pitäen, eli vapaapäiviä saa pitää, KUNHAN ne on ensin ansaittu!

arrow

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: