Miten alkaa hyvä aamu?

 

Jokainen varmasti tietää, mitä tapahtuu, jos sanonta ”astua väärällä jalalla sängystä” käy toteen? No tietenkin koko päivä menee pilalle. Miten olisi mahdollista, että ei tarvitsisi astua väärällä jalalla sängystä? Tai että jos nyt sattuu astumaan, niin miten päivän pilalle menoa voisi lieventää hetimmiten?

Mitä kaikkea voisi kokeilla heräämisen jälkeen?

Olen lukenut paljon eri ihmisten aamurutiineista ja nyt haluaisinkin tarjoilla teille vaihtoehtoisia tapoja aloittaa hyvä aamu. (Tästä listasta voit bongata myös Tomin aamurutiinit!)

Voit herätessäsi miettiä asioita, joista olet kiitollinen (esimerkiksi kolme on toimiva määrä).

Voit venytellä ja herätellä kehoasi lempeästi esimerkiksi liikkuvuus-jooga-pilates-liikkeillä (toki joillekin tiukka HIIT-treenikin sopii heti aamulla!).

Voit lähteä suoraan ulos kävelylle.

Voit ponkaista suoraan kylmään suihkuun/avantoon/lumihankeen.

Voit aloittaa aamun hengitysharjoituksella. Tee esimerkiksi boxihengitystä. Se menee näin: Hengitä sisään neljän sekunnin ajan – pidätä hengitystä neljän sekunnin ajan – hengitä ulos neljän sekunnin ajan – pidätä hengitystä neljän sekunnin ajan. Tämä rauhoittaa kehoa aktivoimalla parasympaattista hermostoa.

Voit kirjoittaa aamusivut eli voit kirjoittaa ajatuksenvirtana yhden viiva kolme sivullista ihanmitävain, eli tuo ihanmitävain on vain sinulle tarkoitettu ja se voi olla sellaista, mitä sinulla tulee mieleen juuri sillä hetkellä. Toisaalta, jos mieleen ei tule mitään, niin voit kirjoittaa ”ei tule mitään mieleen” paperille, ja katsoa, jos sen jälkeen tulisikin jo jotakin mieleen.

Voit kirjoittaa ylös päivän suunnitelmaa tai tutkia jo kirjoitettua suunnitelmaa päivälle. Orientoudu päivän ohjelmaan tavoitteiden tarvitsemalla tavalla.

Voit lukea positiivisia mietelauseita ja/tai itseäsi puhuttelevia fraaseja.

Voit availla ääntä ja alkaa laulamaan! Laula oman fiiliksen mukaan mitä vain tai sitten jotakin tuttua laulua. (Päästä estoista irti, heh. Ja tietysti voit myös ottaa tanssimuuvit laulun kylkeen…)

Tai sitten voit tehdä nämä kaikki itsellesi mieleisessä järjestyksessä. Se, mitä ei kannata tehdä, on ehdottomasti kännykän vilkuilu/sähköpostin selailu tai telkkarin päälle lyöminen. Se, mitä sinä teet aamulla ensimmäiseksi, määrittää suurelta osin päiväsi kulkua. Ei ole sinun hallinnassasi, mitä kännykästä/teeveestä tulee päin näköäsi, joten on parempi ensin keskittyä varmasti mukaviin ja positiivisiin asioihin.

Miten tämä nyt sitten käytännössä onnistuu? No, voin kertoa, että jos esimerkiksi olet perheellinen, niin kaikki nämä toimet eivät ehkä onnistu… Myöskään se ei ole hallinnassasi, jos heräät siihen, että päällesi oksennetaan tai hiuksistasi revitään tuppoja irti. Näissä tilanteissa ei todellakaan ole ensimmäisenä mielessä kiittää oksennuksesta tai pääkivusta… Been there done that. Kaikesta huolimatta: yrittäminen ei ole kielletty. Mitä positiviivisemman mielen saat, sitä paremmin olet valmistautunut kohtaamaan päivän aikana vastaantulevat koitokset!

Tee vähintään nämä

Mitä sitten ainakin kannattaa tehdä, jos ylläolevat keinot ovat too much. Tee vähintäänkin nämä:

Altistu valolle! Oli se sitten aurinko tai kirkasvalolamppu, niin aamulla valo on aivoille tärkeää. Kun aivot saavat heti aamulla tarpeeksi valoaltistusta, niin illallakin melatoniinia alkaa erittymään oikeaan aikaan ja vuorokausirytmi pysyy hyvänä.

Juo vettä! Aamulla nesteytys on tärkeää! Toimiva yhdistelmä on esimerkiksi puoli litraa viiva litra vettä, jossa on sitruunaa ja hyvälaatuista suolaa.

Kun syöt päivän ensimmäisen aterian, katso, että se on hyvälaatuinen. Päivän ensimmäinen ateria määrittää, mitä välittäjäaineita aivot tuottavat. Suosi siis proteiini- ja rasvapainoitteinen ateria, jos haluat kirkkaan fokuksen ja tasaisen energian.

Iloisia, tai ainakin hiukan mukavampia aamuja teille kaikille!

// Emmi

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: