Mitä kaikkea yhden epätoivottavan tavan takana voi olla?

 

Lennätän teidät tämän kirjoituksen ajaksi taas NLP:n maailmaan. Kuitenkaan sinun ei tarvitse tietää mitään NLP:stä, jotta ymmärtäisit tätä tekstiä. Haluan joka tapauksessa aina valottaa tekstieni taustaa, ja tämä tausta tulee NLP:stä. NLP:ssä puhutaan loogisissa tasoissa, ja tämän tekstin fokus onkin niissä.

Mitä ovat loogiset tasot?

Idea loogisista tasoista on alunperin NLP:n tärkeiden vaikuttajahahmojen Robert Diltsin ja Gregory Batesyn töiden pohjalta vakiintunut NLP:n teorioihin. Loogiset tasot ovat osa ihmisen järjestelmää. Itse olen sitä mieltä, että jos opettelee tunnistamaan loogisten tasojen vaikutuksen omaan toimintaansa, oppii tuntemaan itseään entistä paremmin. Juuri siksi nyt esittelenkin nämä tasot teille sekä kerron esimerkin, miten loogiset tasot voivat olla vaikutuksessa ihmisen ylläpitämään huonoon tapaan.

Loogiset tasot ovat seuraavat: käyttäytyminen (mitä teen), taidot ja kyvyt (sisäiset ja ulkoiset toimintatavat), uskomukset ja arvot (yleistykset, käsitykset, merkitykset), identiteetti (kuka minä olen) sekä sprirituaalinen (minkä suuremman osa minä olen).

Elämäntapamuutos ja loogiset tasot

Miten loogiset tasot liittyvät siihen, miten esimerkiksi ihminen onnistuu elämäntapamuutoksessa? Ensisijaisen tärkeää on tunnistaa, mihin loogiseen tasoon elämäntapamuutosta mahdollisesti jarruttava tekijä on kiinnittynyt. Otetaan esimerkki ylensyömisestä.

Ylensyöminen voi olla kiinnittynyt mille tasolle tahansa. Jos ylensyöminen on pelkkä käyttäytymistapa, siitä luopuminen voi olla hyvinkin helppoa. Tavan tilalle on helppo keksiä toinen, elämäntapamuutosta tukeva tapa, jolloin ylensyöminen väistyy. Ylensyömisen tilalle voi keksiä vaikka venyttelyn tai keskustelun tai kävelylenkin.

Jos ylensyöminen liittyy osaksi jotakin taitoa, vaaditaan taitojen uudelleen oppimista, mikä on erilaista kuin pelkän tavan sammuttaminen. Taito, johon ylensyöminen on voinut liittyä, voi olla vaikka taito olla sosiaalinen (pitkät hartaat syömingit puolison kanssa iltajuttelun kera) tai taito opiskella/tehdä töitä tehokkaasti (napostelukulhot koko ajan saatavilla näppiksen sauhutessa).

Jos ylensyöminen liittyy uskomuksiin, ylensyöminen voi loppua, kun uskomuksia muutetaan. Uskomukset voivat olla jotakin vaikka tyyliin: ”Ylensyöminen tarkoittaa rentoa asennetta elämää kohtaan” tai ”Ylensyöminen lisää keskittymiskykyäni”.

Jos ylensyöminen liittyy identiteettiin, voi siitä päästä eroon identiteetin muuttumisen kautta. Identiteettitaso voi kertoa ihmiselle vaikka että ”Olen nautiskelija ja ruuan suurkuluttaja ylensyödessäni” tai että ”Olen ystävällinen ihminen, joka ei koskaan kieltäydy ruuasta”.

On siis erittäin tärkeää nähdä, miltä tasolta ongelma tulee. Elämäntapamuutokset olisivat huomattavasti helpompia toteuttaa, jos muutostyö tehtäisiin niin, että otettaisiin huomioon juuri sen looginen taso, millä mikäkin asia on. Jos ja kun ihminen hakee apua elämäntapamuutoksessaan, olisi hyvä, että auttaja (terveydenhuollon työntekijä/liikunta-alan asiantuntija/terapeutti tms.) olisi tietoinen ongelman tasosta ennen kuin aloittaa auttamistyöt. Näin muutos olisi kaikinpuolin helpompi, mielekkäämpi ja pysyvämpi toteuttaa!

Saiko teksti sinulle uusia ajatuksia? Toivottavasti!

// Emmi

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: