Kokeilisitko kielitaikoja?

 

Ennen NLP:n opintoja en ikinä olisi uskonut sitä, miten kieli vaikuttaa mieleen ja oikeastaan kaikkeen, miten ihminen havaitsee omaa kokemusmaailmaa ja ihan sitä fyysistä maailmaakin. Jos jotakin NLP:stä viime aikoina olen oppinut, niin sen, miten todella, todella tehokas kieli on! En enää ikinä vähättele kielen merkitystä ne ovat vain sanoja -tyyliin… Jos ja kun ihmisellä on jokin ongelma, voidaan ongelmaan hakea ratkaisua niinkin yksinkertaisella tavalla kuin puhetavan muutoksella, uskoisitko? Kerron nyt yhden esimerkin, jotta ottaisit väitteeni tosissasi.

Kokeile tätä harjoitusta!

Valitse ongelma, jota tarkastelet.

Siirry mielikuvissasi ongelman viereen. Miltä ongelma tuntuu siinä ja miltä se näyttää? Siirry sitten kauemmas, melko kauas. Miltä ongelma tuntuu nyt ja miltä se näyttää?

Siirry ongelman yläpuolelle. Miltä se asia tuntuu nyt ja miltä se näyttää? Siirry sitten korkeammalle yläpuolelle, melko korkealle. Miltä tuntuu nyt ja miltä se näyttää?

Siirry ongelman taakse. Miltä se tuntuu ja miltä se näyttää? Siirry sitten kauemmas taakse, melko kauas. Miltä tuntuu nyt ja miltä se näyttää?

Mene sitten ongelman toiselle puolen. Miltä se asia tuntuu täällä ja miltä se näyttää? Siirry sitten kauas toiselle puolelle, melko kauas. Miltä tunuu nyt ja miltä se näyttää?

Miltä harjoitus tuntui? Huomaisitko mitään eroa siinä, miten koit ongelman? Useat ihmiset kokevat olevansa ongelmatilanteessa sisällä ongelmaa. Ja sitten, kun kielen avulla ihminen liikkuu ongelmasta pois, hän näkee ongelman objektiivisemmin – ja tsadaa!, voi olla, että ongelma tulee ratkaistuksi vaikka samantien: ratkaisu pälkähtää mieleen, kun ongelman näkee kauempaa/etäämmältä/eri suunnasta/ulkopäin tms. Voit myös leikkiä ongelman kanssa: käännä se ympäri ja tarkastele, miltä se näyttää ja tuntuu. Entä ongelmasi vinottain, mitä sitten tapahtuu? Väärinpäin? Jne.

Kielen voima on suunnaton!

Tässä siis yksi esimerkki kielen voimasta, se on suunnaton! Kielen avulla voi myös ihminen itse tai valmentaja/terveydenhuollon henkilöstö/muu auttaja luoda uusia voimavaroja ihmiseen. Jo se, että ihminen puhuu ongelmasta näin tapahtuu-tyyliin, kertoo, että hän ei ota vastuuta omasta toiminnastaan niin paljon, kun voisi. Jos ihminen itse huomaa, hän voi yrittää muuttaa puhettaa minä teen-tyyliseksi puheeksi, jolloin vastuu palautuu yksilölle itselleen. Jos ihminen vaikka kärsii ongelmasta laiskuus, hän voisi saada muutettua tunnekokemusta, joka ongelmasta hänellä on, erilaiseksi, jos hän kokeilisi ”Minä olen laiska”-lauseen sijaan esimerkiksi lauseita: ”Minulla on laiskuutta”. Pelkkä yksi sijamuodon vaihto saattaa muuttaa koko tunnekokemusta positiivisemmaksi ja ehkäpä antaa enemmän resursseja ihmiselle alkaa muuttaa tilannetta toisenlaiseksi. Niin mietipä sitten, kun alamme leikittelemään kaikilla suomen sijamuodoilla, se vasta hauskaa onkin ja ehkäpä jopa oikein hyödyllistäkin!

Tällaiset harjoitukset ja kielen vaikutusten tuntemiset voivat parhaimmassa tapauksessa olla suuri apu esimerkiksi elämäntapamuutosten keskellä! Toivottavasti moni teistä koki ahaa-elämyksen harjoitusta tehdessään ja alkaa tarkkailemaan kieltään, varsinkin silloin, kun tahtoo johonkin asiaan muutosta. Edellisen kieleen paneutuvan jutun voit lukea tästä: KLIK! Siinä pohdin ihmisen sisäistä puhetta.

// Emmi

(Harjoitus, josta kerroin, on NLP:ssä tuttu, mutta juuri ko. harjoitus on kirjasta Kielen Taikaa – NLP Kielikirja (Veli-Matti Toivonen & Timo Kauppi), 1996, s. 115-116.

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: