Hyvä vai paha kookosöljy?

Tänä päivänä keskustellaan ja jopa väitellään paljon kookosöljyn terveellisyydestä tai sen terveysvaikutuksista. Osa hypettää, osa tylyttää, me Lean In Five Weeks:lla kuulumme ensimmäiseen porukkaan. Kookosöljyä on helppo käyttää esimerkiksi ruoanlaittoon, leivontaan tai vipata kahviin sellaisenaan!

Näin teemme esimerkiksi Five Am Coffee- reseptissä, jonka ajattelin heittää teille postauksen loppuun. Sillä herkullisella energiapommilla lähtee päivä käyntiin ihan uudella tavalla, kannattaa ehdottomasti kokeilla!

 

Jotta jokainen pysyisi nyt kärryillä siellä ruudun toisella puolella, niin mennään homma läpi kaavalla: Mitä, miksi ja miten.
(Puhun tekstissä Puhdistamon luomu kookosöljystä, koska sitä löytyy allekirjoittaneen keittiön kaapista.)

Mitä?

Puhdistamon luomu kookosöljyn maku saavutetaan, kun filippiiniläistä neitsytkookospähkinän hedelmälihaa puristetaan hellävaraisesti mekaanisella kylmämenetelmällä.

Hellävarainen valmistusmenetelmä takaa sen, että kookosöljyn luonnolliset ravintoaineet sekä aromit säilyvät parhaalla mahdollisella tavalla. Kylmäpuristettu neitsytkookosöljy sisältää jopa yli 90% raakoja, saturoituja rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä rakennusaineita kehomme joka solulle.

Miksi?

Kookosöljy on täysin luonnollinen aine, jonka rasvahapot hajoavat elimistössä helpommin ja ovat jo valmiiksi elimistölle käyttökelpoisessa muodossa. Kookosöljy sopii loistavasti energiatankkaukseen ja sen on todettu tehostavan myös aineenvaihduntaa.

Kookosöljy sisältää runsaasti keskipitkiä rasvahappoja, jotka ovat ihmiselle erinomaista energiaa; verensokeri ei heilahtele ja aineenvaihdunta tehostuu. Kookosöljy sisältää yli 90% saturoituja rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä kehon rakennusaineita. Ihminen tarvitsee näitä rasvahappoja muun muassa aivojen toimintaan ja kehitykseen, rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen sekä hormonituotantoon. Näistä rasvahapoista erityisesti lauriinihappoa pidetään terveydellisesti hyvin merkityksellisenä.

Lauriini on rasvahappo, joka ehkäisee bakteerien kasvua, tappaa jo olemassa olevia haitallisia bakteereita ja sienikasvustoja. Lauriinihappoa esiintyy luonnostaa muun muassa äidinmaidossa.

Miten?

Kookosöljy on hyvin monipuolinen öljy, joka kestää hyvin kuumentamista eikä härskiinny. Puhdistamon luomu kookosöljyvalikoimasta löytyy kolmea eri makua, joka lisää kookosöljyn käyttömahdollisuuksia. Kookosöljyä voi käyttää muun muassa ruoanlaitossa, paistamisessa, leivonnassa, ihon- ja hiustenhoidossa sekä sellaisenaan lisättynä joko kahviin tai vaikkapa smoothieen.

Loppuun vielä lupasin meidän herkku-kahvin helpon reseptin, joten tässä se tulee, olkaapa hyvät!

FIVE AM COFFEE

Kuppi luomukahvia
(Esimerkiksi Puhdistamon Pakurikahvi)
1 rkl Kirkastettua voita/Ghee:tä
1 rkl MCT- öljyä
1 tl Kookosöljyä
1 tl Macaa
1 tl Tocoa tai Lucumaa
ripaus Cayannepippuria

Kaikki blenderiin ja surrurrur, kaato isoon kahvikuppiin, silmät kiinni ja ensimmäinen siemaus lattemaista energiaa! Jos kotoa ei nyt ensihätään löydy luomukahvia tai kaikkia tarvittavia ainesosia, niin voit toki kokeilla Five Am Coffeeta kotoa löytyvillä tuotteilla! Tällä kahvilla lähtee päivä käyntiin, vaikka viideltä aamulta, kertoohan sen jo nimikin… 😉

Leave a Reply 1 comment

Tiina - kesäkuu 6, 2016 Reply

Mistä gheetä saa?
Paljonko kaffesta saa kaloreita vai kannattaako unohtaa kalorit kokonaan? 😉

Leave a Reply: