Erikoisimmat säästövinkit terveellisen elämäntavan tukijoina osa 6

Mitäs olette tykänneet tästä meidän ekologisesta postaussarjasta? Edelliset osat ovat koskeneet kukkakaaleja ja parsakaaleja, luulientä, avokadoa, vuorenkilpeä sekä kahvia. Kannattaa lukaista nämä kaikki osat!

Lasi vai muovi?

Nyt kerron teille lasista ja siitä, miksi keittiön kaikki mahdolliset muoviastiat kannattaa vaihtaa lasisiin vastaaviin. Koska ajatuksena on jälleen olla ekologinen, niin hyödynnämme tässä lasipurkkeja, joissa ostamme esimerkiksi kookosöljymme ja pähkinätahnamme. Ei siis tarvitse lähteä nyt ostamaan hienoja (kalliita) lasipurkkisarjoja, vaan sitä mukaa, kun sopiva lasipurkki tyhjenee, niin ei muuta kuin etiketti irti, purkin puhdistus ja uusi sisältö sinne säilöön!

Niin, mitä vikaa siinä muovissa nyt sitten on? Muoviset säilytysastiat ja pakkausmateriaalit sisältävät melkoisen kemikaalikoktailin, jolla on todettu olevan karsinogeenisiä sekä hormonitoimintaa häiritseviä vaikutuksia.

Bisfenoli-A (BPA) on ehkä kuuluisin pahis muovikemikaalikimarasta. Sillä on todettu mm. olevan haitallinen vaikutus miesten lisääntymiskyvylle. BPA:ta on melkein mahdotonta välttää täysin, mutta sille altistumista voi vähentää merkittävästi. Monet muovituotteiden valmistajat houkuttelevat ’BPA free’ -merkinnällä kuluttajien luottamusta takaisin. Se, mitä he eivät tietenkää usein paljasta, on se, että millä se BPA on korvattu. Esimerkiksi bisfenoli-S on ihan yhtä haitallinen ellei pahempi. Mitä pehmeämpi ja joustavampi muovi on, sitä enemmän siinä on ftalaatteja. Ftalaateilla on myös hormonitoimintaa häiritseviä vaikutuksia.

Muoveilla on se ikävä ominaisuus, että ne myös kertyvät elimistöön. Muovit elimistössä houkuttelevat kylkeensä sieniä ja bakteereja. Muovien kemikaaleille altistumisen on todettu olevan yhteydessä lihavuuteen, diabetekseen, sukupuolielinten toimintahäiriöihin, kilpirauhasen toimintaan, syöpään ja jopa D-vitamiini aineenvaihduntaan.

Mihin kaikkeen lasipurkkeja voi käyttää?

Me pyrimme säilyttämään kaikki mahdolliset ruuat lasisissa astioissa. Kuiva-aineiden säilyttäminen lasiastioissa on näppärää ja nättiä! Jos lämmintä ruokaa jää valmistuksen jälkeen yli, se kannattaa laittaa mieluummin lasiastioihin kuin muovisiin. Oikeastaan lasiastioita voi käyttää mihin vain: voit tehdä niihin salaatteja ja smoothieta valmiiksi, käyttää juomapulloina ja vaikka kahvi”kuppeina”!

Ehkäpä sinäkin säilytät ensi kerralla lasipurkin ja hyödynnät sitä ekologisesti?

// Emmi

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: