Suolisto – kehon toiset aivot

Tietoisuus suoliston kunnon, aivojen toiminnan, sekä mielialan että painonpudotuksen välisestä yhteydestä on kasvanut huimasti viime vuosien aikana.

Suolistomme reagoi jopa yllättävän nopeasti syömäämme ruokaan. Äskettäin Naturessa julkaistun tukimuksen mukaan suolistomme mikrobisto reagoi jopa päivien sisällä muutoksiin ruokavaliossa.

Haluankin tässä tuoda kaksi tärkeää kysymystä esille:

 • Voiko vääränlainen suoliston bakteerikantamme tehdä meistä ylipainoisia?
 • Voiko suolistobakteerikantojen muuttaminen ruokavaliolla auttaa meitä laihtumaan pysyvästi?

Seuraavat seikat ovat nykytietämyksen valossa kiistattomia:

 • Suolistomme bakteerikanta vaikuttavaa aivojemme välittäjäaineiden tuotantoon ja toimintaan, vaikuttaen oppimiskykyymme, muistiimme, näläntunteeseen ja siihen miten stressi vaikuttaa mielialaamme.
 • Sillä on olennainen rooli elimistömme tulehdustasojen hallinnoimisessa, ja nykyään tiedämme kroonisen matala-asteisen tulehduksen olevan vahvasti linkitetty lihavuuteen.
 • Sillä vaikuttavat kehomme energiankäsittelyä, nälkää ja aineenvaihduntaa sääteleviin hormoneihin, kuten insuliiniin, leptiiniin ja greliiniin. Bakteeristo voi jopa suoraan vaikuttaa aineenvaihduntasi nopeuteen!

Optimoimalla suolistomme bakteerikantoja tekemään työtä puolestamme (tai ainakin saada ne olemaan tappelematta kesäkiristelyämme vastaan) on siis hyvinkin tärkeä aihe mikäli haluat tuloksia!

Enemmän ja enemmän vaikuttaisi siis siltä, että luonnonmukaisten ja käsittelemättömien ruokien syömisellä voi olla enemmänkin vaikutuksia terveyteemme suorasti ja epäsuorasti, kuin tähän mennessä on ajateltu.

Eli…⬇️

Muista panostaa suoliston hyvinvointiin päivittäisillä valinnoilla. Ruokavalion ei tarvitse olla (eikä pidäkään olla) täydellinen, vaan kokonaisuus ratkaisee. Itse noudatan 80/20 sääntöä eli syön 80% sitä ruokaa, jonka tiedän tomivan elimistölleni. Ja ruokaa, joka tukee suoliston normaalia toimintaa. 20% on mitä milloinkin ja vapautta pitää olla.

Konkreettisia vinkkejä suolistoa tukevien ruokien suhteen:

 • Hapatetut ruoat kuten hapankaali
 • Suoliston bakteerikantaa tukevat juomat, kuten Boris-juoma tai Puhdistamon Kombucha-juoma
 • Kasvikset ja marjat

Suoliston bakteerikantaa mahdollisesti häiritsevät ruoat:

 • Raffinoidut viljatuotteet
 • Käsitellyt maitotuotteet
 • Valkoinen sokeri
 • Liiallinen alkoholin käyttö
 • Stressi (Juu ei ole ruoka, mutta tärkeä pointti :))

Terveisin,

Tomi Kokko

Ps. Lauantaina pidän ilmaisen webinaarin, jossa kerron lisää tärkeitä vinkkejä pysyvän painonpudotuksen saavuttamiseksi, ja ennen kaikkea mitä käytännön steppejä tarvitset ottaaksesi koko homman haltuun! Paikkoja rajoitetusti, joten varaa alta omasi!

 

[button_1 text=”VARAA%20PAIKKASI!” text_size=”28″ text_color=”#ffffff” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”Y” text_shadow_vertical=”1″ text_shadow_horizontal=”0″ text_shadow_color=”#ffff00″ text_shadow_blur=”0″ styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#0076ff” styling_gradient_end_color=”#35b4ff” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://bit.ly/2EaCiyB”/]

 

 

Tuhoavatko lyhyen tähtäimen tavoitteesi pitkän tähtäimen visiosi?

Miten määritellään onnistunut dieetti? Tilastollisesti katsottuna tiedämme, että yli 95% painonopudottajista saa kilot takaisin viimeistään kolmen vuoden sisään dieetin aloittamisesta. Termi dieetti itsessään on siis väkisinkin haasteellinen, kun onnistumista koitetaan määritellä. Meillä kaikilla on jonkinlainen käsitys siitä, että dieettaaminen tarkoittaa määritelmällisesti jotain, mikä aloitetaan ja mikä myös lopetetaan – Ennemmin tai myöhemmin, ja yleensä ennemmin.

Elämme monestakin syystä jojodieettikulttuurissa: Haluamme näyttää hyvältä tiettynä kesäkuun viikonloppuna, mahtua häämekkoon, ja olla hoikassa kunnossa tietyssä tapahtumassa. Onnistunut dieetti voidaan määritellä siis näissä tapauksissa siten, että jos painonpudotus toteutui halutun ajan sisällä, dieetti on onnistunut. Suuri osa pikadieeteistä itse asiassa toimii! Ja nimenomaan sen aikaa kun dieetillä ollaan, mutta mitä tapahtuu kun häämekkoon on mahduttu ja elämä jatkuu? Vasta vuosien painonpudotus-lihomis-kierteen jälkeen usein havahdumme siihen, että onnistumista ei oikeastaan kannata määritellä tällä tavalla. Tarvitsemme modernit työkalut ja pitkän tähtäimen vision.

Tuhoavatko lyhyen tähtäimen tavoitteesi siis pitkän tähtäimen visiosi? Mitä jos saavuttaisit kerralla pysyvät tulokset, ja katkaiset jojokierteen kerrasta? Mitkä ovat kriittiset erot tyypillisen pikadieetin ja esimerkiksi LIFW Face to Face -haasteen välillä?

Perinteinen pikadieetti:

 • Lyhyen tähtäimen tavoitteet
 • Suuri kalorivaje ja rajattu ruokavalikoima
 • Korkea määrä aerobista liikuntaa
 • Työkaluina hetken motivaatio ja itsehillintä
 • Ei keskitytä tapojen, aktiivisen arjen ja ruokasuhteen muuttamiseen
 • TULOKSET:
  • Paino putoaa nopeasti, ja osa pudotetusta painosta on lihasmassaa ??
  • Aineenvaihdunta hidastuu ja kilot tulevat helpommin takaisin
  • Pysyviä tapoja ei ole muodostettu, ja kasautunut nälkä sekä stressi tuovat kilot ekstrana takaisin

LIFW Face to Face -haaste:

 • Kehitetään tavoitteet, jotka tukevat pitkän tähtäimen visiotamme
 • Ei keskitytä kalorienlaskentaan, vaan vanhojen tapojen kitkemiseen ja uusien muodostamiseen
 • Muutetaan omaa suhtautumista ruokaan
 • Opetellaan hallitsemaan stressiä ja välitöntä ympäristöä itsehillinnän sijaan
 • Luodaan pysyviä rutiineja aktiivisen elämän, treenin ja ruokavalion ympärille
 • Rasvaa pudotetaan maltillisesti, ja lihasmassaa kehitetään ylläpitämään aineenvaihduntaa
 • TULOKSET:
  • Paino putoaa maltilla, mutta siitä lähes kaikki on rasvaa!
  • Lihasmassa kasvaa??  Aineenvaihdunta pysyy ennallaan
  • Pysyviä tapoja on luotu ja vanhoja ajatusmalleja kitketty
  • Tulokset ovat helposti ylläpidettävissä
  • Ei edes tuntunut, että ollaan dieetillä!

——

Tomi

Seuraava LIFW Face to Face -haaste alkaa tiistaina 2.10 – Ilmoittautumiset sulkeutuvat sunnuntaina 23.59! Katso lisätietoja alta:

 

[button_1 text=”HALUAN%20MUKAAN!” text_size=”24″ text_color=”#ffffff” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”Y” text_shadow_vertical=”1″ text_shadow_horizontal=”0″ text_shadow_color=”#ffff00″ text_shadow_blur=”0″ styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_shine=”Y” styling_gradient_start_color=”#00e5ff” styling_gradient_end_color=”#35c7ff” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://leaninfiveweeks.com/helsinki”/]

 

Polta rasvaa olemalla kiitollinen

Puhun paljon kiitollisuudesta ja sen lukuisista vaikutuksista kaikkeen mitä teemme. Miten aloitit aamusi tänään? Oliko mielessäsi jokin asia mistä olit erityisen kiitollinen, vai oliko ensimmäisenä mielessä jokin stressaava asia elämässäsi, tai vaikkapa ihan vaan yleinen ”lauantaifiilis”.

Miksi kiitollisuus on niin tärkeää? Ja miten ihmeessä sillä voi polttaa rasvaa?

Oli tavoitteesi sitten pudottaa painoa, kehittää ihmissuhteitasi tai edetä työelämässä, moottoriksi näille kaikille tarvitaan Visio. Isolla Veellä. Palataan rasvanpolttoon, joka on yksi osa elämäntapamuutostasi. Ilman visiota askel tuntuu raskaalta, makeannälkä yllättää, treenit tuntuvat turhalta kärsimykseltä, ja tulosten saaminen tuntuu kestävän ikuisesti.

Visiota ei voi rakentaa vihan, välinpitämättömyyden tai muun neutraalin tai negatiivisen tunteen varaan. Tässä sinulle vertaus: Autossasi voi olla kuinka tehokas moottori tahansa, mutta moottori on käytännössä hyödytön ilman avainta, jota ilman moottorin teho on olemassa vain käyttämätömänä potentiaalina. Olen hyvin vakuuttunut siitä, että kiitollisuus on avain Visiosi avaamiseen. Kiitollisuus on avain, joka asettaa päiväsi, tunteesi ja tekosi heti aamusta oikeille raiteille.

Kiitollisuus ei tarkoita sitä, että elämäntapamuutos, rasvanpoltto, lihaskasvu tai uralla eteneminen olisi sen jälkeen itsestäänselvyys. Kiitollisuus kuitenkin avaa meistä sen puolen, joka löytää rankasta treenistä huumoria, raskaista askelista hieman keveyttä, pimeästä yöstä hieman valonpilkkuja, ja kaikkien haasteittemme keskellä merkityksen, joka auttaa meitä muistamaan Visiomme. Silloin Visio lähettää terveisensä meille takaisin, ja muistuttaa, että vaikka matkaa olisi kuukausi, vuosi tai kymmenen vuotta, on matkan jatkaminen kaiken sen arvoista.

Kiitollisin terveisin, Tomi

ps. Tiistaina 2.10. aloitamme ensimmäisen LIFW Face to Face -haasteen uudella Centerillämme – Katso lisätietoja alta! 

[button_1 text=”HALUAN%20MUKAAN!” text_size=”22″ text_color=”#ffffff” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”Y” text_shadow_vertical=”1″ text_shadow_horizontal=”0″ text_shadow_color=”#ffff00″ text_shadow_blur=”0″ styling_width=”18″ styling_height=”22″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#00f1ff” styling_gradient_end_color=”#357cff” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”Y” inset_shadow_vertical=”0″ inset_shadow_horizontal=”0″ inset_shadow_blur=”0″ inset_shadow_spread=”1″ inset_shadow_color=”#ffff00″ inset_shadow_opacity=”50″ align=”center” href=”leaninfiveweeks.com/helsinki”/]

 

Vinkkejä turhan stressaamisen vähentämiseen

Stressaatko, huolehditko ja/tai kannatko vastuuta usein monesta eri asiasta. Ja yllätys yllätys: monesti teet sitä ihan turhaan! Stressaaminen, huolehtiminen ja vastuun kantaminen ovat usein hyviä ja tarpeellisia juttuja. Mutta joskus, ehkä jopa usein, ne ovat huonoja juttuja. Siksi olisikin tärkeää pyrkiä päästä eroon tästä turhasta stressistä, huolehtimisesta ja vastuusta.

Ei siis ole tarkoitus, että päästäisit irti konkreettisista vastuista; kuten itsestäsi, arjestasi ja niiden myötä todella monesta eri asiasta. Eikä kaikki epäkonkreettinen stressaaminen ole huono juttu. Joissakin tilanteissa esimerkiksi sieltä epäkonkreettisen huolehtimisen massasta saattaa nousta joku timanttinen oivallus. Mutta yleensä, epäkonkreettinen asioiden vatvominen vain lisää ahdistusta ja huolta.

Itse samaistun tähän rooliin ja siksi olenkin aktiivisesti pyrkinyt pois turhasta huolehtijan roolista. Kolme asiaa ovat auttaneet minua tässä asiassa huikeasti. Nyt kerron ne teille.

Luota elämään

Haluan uskoa, että elämä ja rakkaus kantavat, jos niiden annetaan kantaa. Olen tavallaan siis halunnut tehdä kaikkeni unelmieni ja suunnitelmieni eteen, mutta se, että toteutuuko ne lopulta, jää pois minun vastuultani. Otan siis kaiken vastuun tekemisistäni (se on eri asia), mutta se, että onko unelmieni tarkoitettu toteutua, selviää ajan mittaan. Prosesseille täytyy antaa aikaa. Turha kelaaminen stressaa vain liikaa. Kannattaa tehdä parhaansa ja luottaa.

Luetteloi

Monet tietävät, että asiat voidaan jakaa kolmeen eri luokkaan: on asioita, joihin voit vaikuttaa, on asioita, joihin voit vaikuttaa välillisesti ja on asioita, joihin et voi vaikuttaa. Näin ollen voit jakaa huolenaiheesi näihin kolmeen ryhmään, ja tsekata siitä, mitä kannattaa stressata ja mitä ei! Eli luonnollisesti ne asiat, jotka laitat ryhmään ”en voi vaikuttaa”, kannattaa jättää myös pois huolilistalta. Ne asiat, joihin voit vaikuttaa kannattaa laittaa suurennuslasin alle: mitä voisit tehdä, mikä vähentäisi huolia ja murheita? Keskity näihin asioihin! ”Välillisiin” asioihin voit todennäköisesti vaikuttaa asioilla, ”joihin voit vaikuttaa”, joten todella, keskity listan ensimmäiseen kohtaan ja näin saat huoliasi vähemmälle!

Kaikki tunteet kunniaan

Tämä on tärkeä asia! Monet ihmiset ajattelevat, että jotkut tunteet olisivat kiellettyjä tai huonompia kuin toiset tunteet. Näin ei kuitenkaan ole! Jokainen tunne kertoo sinulle jostakin. Kannattaa elää läpi jokainen tunne ja miettiä, mitä tuo tunne sinulle tahtoo kertoa. Se, miten tämä liittyy huolehtimiseen ja murehtimiseen, on se, että usein jo se, kun elää tunteet läpi niitä arvostaen, niin ne eivät jääkään vaivaamaan niin suuresti kuin jos niitä alkaisia patoamaan. Elä siis tunne läpi, kuuntele, mitä se tahtoo sinulle kertoa ja päästä siitä irti!

Näiden vinkkien avulla ainakin minulla on ollut elämä paljon stressittömämpää, vaikka elämässäni onkin hurjasti paljon kaikkea, mistä ulkopuolisen silmin minun ”tulisi kantaa kovasti huolta”. Ehkä sinäkin kokeilet näitä vinkkejä?

// Emmi

P.S. Tämän tekstin myötä sanon kiitokset ja heipat tälle LIFW-blogille ja teille lukijoille ja suuntaan uusiin haasteisiin! Blogia on ollut kiva kirjoittaa, toivottavasti olette tykänneet lueskella juttujani!

Ei kalavaleita vaan kalakehuja

 

Minä olen käynyt nyt NLP:tä kaksi kurssia, ja kolmas kurssi on nyt puolivälissä. Yksi ihanin juttu meidän NLP-kursseilla ovat olleet kalajutut, mutta eivät kalavaleet vaan kalatotuudet. NLP:n kalajuttuja sanotaan kursseilla fisuiksi. Fisut ovat pieniä lappuja, joihin kirjoitetaan kohteliaisuuksia toisista kurssilaisista (nimettömänä, jos tahtoo) ja fisut sitten jaetaan periodin jälkeen kurssilaisille. Fisuihin voi kehua toisen luonnetta, jotakin piirrettä, ulkonäköä, tapaa toimia, mitä vain! Fisuihin kirjoitetaan siis aitoja hyviä asioita toisista ihmisistä.

Mitä fisuilla saa aikaiseksi?

Ehdottomasti hyvää mieltä! Sekä antajalle että saajalle. Vaikka ennen kurssia kehuja ei olisi tottunut antamaan, niin kurssin aikana kehujen antamisen oppii, ja oikeastaan niitä tekisi mieli kirjoitella niin paljon kuin vain on aikaa kirjoitella! Siinä vähän niin kuin pääsee vauhtiin: kun huomaa hyvää ympärillään, niin sitä huomaakin koko ajan vain enemmän ja enemmän!

Fisujen kirjoittelu on juttu, jonka soisin leviävän jokaiselle työpaikalle/kouluihin/koulutuksiin/harrastusryhmiin. Uskallan väittää, että jo tällä ilmaisella ja helpolla keinolla ilmapiiriä voisi nostattaa helposti! Ja jos te uskallatte, niin ehdottakaa tätä työkavereillenne tai harrastusjengillenne. Tämä on ihan mahtava ilon ja hyvän mielen tuottaja!

Ekstravinkit fisujen käytölle

Lopuksi ekstravinkki teille, jotka olette jo fisunne saaneet: säilökää fisunne ”pahan päivän varalle”. Laittakaa purkkiin ja avatkaa, kun mieli on synkkä. Ihan varmasti purkin sisällön tutkimisen jälkeen mieli on aika paljon parempi! Ja te, jotka todella tahdotte ilahduttaa läheistänne, niin tässä on mahtava lahjavinkki; me annoimme äidillemme yhtenä lahjana jouluna purkin, joka oli täynnä meidän perheen täyttämiä fisuja hänestä.

Iloa päivään!

// Emmi

Elä ihanat muistot uusiksi!

 

Muistatteko harjoituksen, jossa etsittiin lisämotivaatiota tavoitteisiin pääsyyn? Jos et ole vielä tehnyt sitä, voit lukaista ohjeet täältä: klik! Tällä kertaa mennään elävöittämään muistoja, ja tehdään se tietenkin ihanille, hauskoille ja tärkeille muistoille! Lupaan, että tämän harjoituksen jälkeen mielesi on iloinen! Harjoitukseen tarvitset rauhallista aikaa, kynän ja paperin. Mutta jos tahdot, voit tehdä tämän myös ilman kirjoittamista, ihan vain mielessäsi.

Mikä on sinun ihana muistosi?

Mieti yksi tai useampi sinulle tärkeä, kiva elämäntapahtuma, muisto. Tarkoitus on elävöittää muisto kaikilla aisteilla, jotta pääset syvälle tilanteeseen. Rauhoita ensin itsesi esimerkiksi hengittämällä. Kirjoita paperille, mikä tilanne on kyseessä. Lähde elämään tilannetta todella rauhassa, ihan minuutti minuutilta tai sekunti sekunnilta. Mitä tapahtui? Missä sinä olit? Ketä muita paikalla oli? Mitä varten olit juuri siellä? Millainen mieliala sinulla oli? Miltä sinusta tuntui? Mitä kaikkea näkyi? Liittyykö muistoon jokin tuoksu? Mitä sinulle sanottiin? Mitä sinä puhuit? Miltä muut ihmiset näyttivät? Millainen tunnelma oli? Mitä asioita koit? Miltä kehossasi tapahtui? Ja niin edelleen. Elä tilannetta nyt niin kuin oikeasti eläisit siinä!

Tämän harjoituksen nimi on suurennuslasi. Sitä käytetään esimerkiksi NLP-harjoituksissa. Suurennuslasin avulla pääset elämään entistäkin suuremmin kivat ja mahtavat tilanteet. Suurennuslasin avulla mieleesi jää entistäkin suurempi muistijälki tapahtumasta. Tulet muistamaan muistot paremmin, syvemmin ja tarkemmin. Mutta tämä tapahtuu vain, jos teet harjoituksen oikeasti syventyneenä ja kunnolla – tarpeeksi tosissaan.

Ihania hetkiä jokaiselle!

// Emmi

Mikä saa sinun liekkisi syttymään?

 

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään tekemistä ja sen anatomiaa? Tekeminen alkaa, tekemisellä on keskikohtansa, tekemisellä on viimemetrinsä, tekeminen loppuu. Lisäksi tekemiselle voi löytää merkityksiä ja tarkastella sitä eri puolilta. Jos et ole koskaan pohtinut tekemistä näin tarkasti, niin mietit varmaan nyt, että miksi ihmeessä puhun nyt täällä tällaisesta asiasta. Sen takia, jotta ymmärtäisimme itseämme ja tekemistämme paremmin. Jokainen meinaan syttyy vähän eri asioista, kun on kyse tekemisestä.

Tarkastele, millainen sinä olet

Mietiskele hetki eri tekemisiä elämässäsi, pieniä ja suuria, merkityksellisiä ja ei-niin-merkityksellisiä. Kuitenkin sellaisia, joihin tarvitset edes jonkin verran motivaatiota. Sytytkö sinä eniten siitä tunteesta, kun saat aloitettua jonkun homman? Vai oletko sinä sellainen, joka motivoituu itse tekemisestä? Vai koetko suurimman onnistumisen tunteen, kun olet jo pitkällä ja maaliviiva häämöttää edessä? Vai sytyttääkö sinua juurikin se valmis lopputulos: minä tein sen ja tällä kaikella tekemisellä oli merkitys!

Mikään ei ole mustavalkoista tässäkään. Sinä saatat liekehtiä kaikille kohdille tai eri toiminnoissa eri kohdille. Mutta jos tarkkailet itseäsi, saatat löytää jonkin tyylin, joka sinua koskettaa eniten. Tällaisten asioiden pohtiminen on yksi osa itseensä tutustumista. Ehkä jopa saatat saada ahaa-elämyksiä omasta toiminnastasi näiden pohdintojen avulla? Jos vaikka kyse on elämäntapamuutoksesta, ja sinulla on tietty liekehtimisen tyyli, voit auttaa itseäsi prosessissa tiedostamalla asiat.

Voisiko jokin olla toisin jatkossa?

En halua tässä kohtaa ohjailla ajatuksiasi enempää, mutta voin kysyä, muuttuisiko jokin nyt, kun tiedostat enemmän asioista: Osaisitko olla itsellesi armollisempi joissakin kohdissa tekemistä? Osaisitko tsempata itseäsi paremmin joissakin kohdissa? Osaisitko tukeutua toisiin ihmisiin paremmin joissakin kohdissa?  Uskaltaisitko aloittaa uusia tekemisiä paremmin nyt, kun tunnet tyylisi paremmin?

Toivottavasti joku sieltä lukijoista nappasi tästä mieleensä jonkun tiedonsiemenen!

// Emmi

Mitä kaikkea sinä olet?

Tämä on harjoitus sinusta itsestäsi. Tämä saattaa muistuttaa sinulle asioista, joita et juuri nyt muistaisi.

Kirjoita paperille kaikki sinun roolisi. Mitä kaikkea sinä olet? Oletko sinä vanhempi, puolisi, lapsi, kummilapsi, kummitäti, isosisarus, työntantaja, esimies, opiskelija, vuokranantaja, juoksija…? Kun olet listannut kaikki roolisi erikseen, kirjoita jokaiselle roolille asia, jota roolisi juuri nyt tarvitsisi? Tarvitseeko äiti nyt unta? Juoksija uudet lenkkarit? Esimies enemmän luottamusta? Puoliso hellyyttä? Opiskelija motivaatiota? Kun olet tehnyt roolien tarvittavat asiat, voit pohtia, onko asioissa jotakin sellaista, joihin voisit tarttua juuri nyt antaaksesi rooleille heidän tarvitsemansa asiat. Ehkäpä innostut tekemään aikataulun, jolla toteutat roolien toiveet? Kun pääset toteuttamaan roolien toiveita, saat itsestäsi taas askeleen hyvinvoivemman ja ehyemmän.

Mielenkiintoisia tutkimusmatkoja rooliesi maailmaan!

// Emmi

Jälkkäri kahvinrakastajille osa 2/2: kahvinen suklaamousse

 

Heippa!

Luitko jo ensimmäisen osan kahvijälkkäreistä? Tässä tulee toinen ihana ja helppo jälkkäri teille, joille kahvin maku on mieleinen 🙂 Ohjeen annos on yhdelle, joten tuplaile tai triplaile ohjetta tarpeesi mukaan.

Suklaa-kahvimousse (gluteeniton ja halutessasi maidoton)

1 kananmuna

2rkl vahvaa kahvia

25ml suklaaheraa tai suklaista riisiprotskua

1-2rkl kookossokeria

banaania koristeluun

kookoslastuja koristeluun

Valmista kahvi ja jäähdytä se. Erottele valkuainen ja keltuainen eri kulhoihin. Tee valkuisesta vaahto. Vispaa eri kipossa olevan keltuaisen joukkoon jäähtynyt kahvi, protsku ja kookossokeri. Sekoittele aluksi muutama lusikallinen keltuaisseosta vaahdotetun valkuaisen joukkoon reiluin kädenkääntein. Loput keltuaisseoksesta vain kääntele joukkoon. Näin varmistetaan se, että mousse jää kuohkeaksi. Katso kuitenkin, että seokset sekoittuvat, jotta maku olisi optimaalinen 🙂 Koristele mielesi mukaan; esimerkiksi banaani ja kookos sopivat erinomaisesti tähän!

Herkullisia jälkkärihetkiä kaikille kahvinrakastajille!

// Emmi

Kaikki reseptimme tehdään yhteistyössä parasta laatua takaavan Puhdistamon kanssa

JP:n matka LIFW-valmennuksessa: ”Tämä on ollut parasta, mitä minulle on aikoihin tapahtunut!”

 

On aika katsastaa yhden agentin mietteitä menneestä LIFW-valmennuksesta. Tässä siis agenttimme JP:n ajatuksia ja kokemuksia:

Todella loistava, juuri minulle sopiva juttu!

On tullut aika vetää omaa viiden viikon haastettani kasaan ja pohtia, mitä tuli tehtyä ja mitä jatkossa tapahtuu. Tämä haaste on ollut kohdallani kyllä todella loistava juttu. Se, että minut valittiin elämäntapamuutosagentiksi, on kyllä parasta, mitä minulle on aikoihin tapahtunut! Olin vielä niin voimakkaasti ”sitten joskus voisi tehdä jotakin”- moodissa, että en olisi varmasti lähtenyt mukaan haasteeseen, jos ei onni olisi potkaissut ja päästänyt minua agenttihommiin.

Jo alussa päätin, että tämä viisi viikkoa mennään ihan täysillä ja annetaan haasteelle täysi mahdollisuus onnistua. Osaltani kaikki menikin täydellisesti! Kelit suosivat, keho ei missään vaiheessa laittanut vastaan muutoksille ja henkistä hyvää tuli hyvin nopeasti, kun huomasin oloni parantuvan ruokavaliolla heti haasteen alussa. Treenien osalta haasteen mukanaan tuomat lyhyet HIIT-tyyliset rykäisyt osuivat elämäntilanteeseen paremmin kun hyvin. Oli hyvin hankala keksiä tekosyitä treenaamattomuudelle, kun treeni otti aikaa vain sen parikymmentä minuuttia ja lähes kaikki treenit pystyy tekemään omalla takapihalla tai olohuoneessa.

Haasteen aikana samoja treenejä toistettaessa oli ihan uskomatonta huomata, miten tulokset kehittyivät ihan vain parissa viikossa. Uskallan väitää, että eniten tähän olivat syynä muutokset ruokavaliossa. Ei se minun olematon lihaskunto varmasti parissa viikossa mihinkään ollut parantunut juurikaan, mutta kone pääsi hyrräämään paremmin oikealla polttoaineella treenatessakin.

Tärkeimpänä henkiset muutokset

Viisi viikkoa meni siis oikeastaan älyttömän hienosti. Mitään takaiskujakaan ei tullut ja tulokset olivat sen mukaisia. Kuntotesteissä parannusta tuli ihan jokaisella osa-alueella ja painoa suli matkalle vähän yli 6kg.

Suurimpana onnistumisena kuitenkin näkisin henkisen puolen ”kirkastumisen” ja arkeen ilmestyneen lisäenergian. Jaksan aivan erilailla touhuta lasten kanssa ja virtaa riittää vaikka muille jakaa! Ajatukset ovat myös hiljalleen kokeneet aikamoista muutosta. Oman itseni asettaminen priolistalla ylemmäs ja sen pohdiskeleminen, mitä oikeasti haluan tehdä ja mihin intohimoani suuntaan, ovat kaikki tämän viisiviikkoisen ansiota. Noilla henkisen puolen asioilla on myös eniten työstettävää vielä. Vaikka fyysisenkin kunnon kohottamisessa vielä töitä riittää vaikka kuinka, on silti isoin haaste varmasti tuolla henkisellä puolella: oman itsen hyväksyminen, intohimon kohteen löytäminen…

Sitten jatkoryhmään!

Haasteen jälkeen olen siirtynyt jatkoryhmään jatkamaan ainakin vuodeksi Tomin ja muun porukan ohjauksessa. Ensisijainen syy siihen, että en jatkanut omillani, vaan halusin vielä lähteä syventämään haasteessa omaksuttua, on yksinkertaisesti se, että olen aikaisemmin useita kertoja saanut aikaiseksi omintoiminkin samansuuntaisia ”intopuuskia”, mutta homma on loppunut lyhyeen ja olen taas palannut takaisin vanhojen tapojeni pariin.

Nyt halusin todellakin onnistua ja tehdä näistä tavoista rutiineja. En kokenut olevani vielä valmis ylläpitämään näitä rutiineja itsekseni, vaan halusin lähteä mukaan vielä tähän innostavaan ja kannustavaan porukkaan. Eikä ole kyllä tarvinnut katua! Uudet asiat, jotka jatkoryhmässä ovat vastaan tulleet, ovat motivoineet ja haastaneet sopivasti. Myös vertaistuki on minulle tärkeää ja sitä tuolta totisesti on saatavilla.

Ei pelkkää auringonpaistetta

Koko aika ei tietenkään ole ollut pelkkää auringonpaistetta, vaan väliin on mahtunut tietenkin niitä haastaviakin päiviä, kun ei ole huvittanut treenata tai on tehnyt mieli lipsua hieman ruokavaliosta. Olen antanut silloin itselleni luvan muokata viikko-ohjelmaa, kunhan olen tehnyt itseni kanssa ensin sopimuksen siitä, että tämän jälkeen homma taas jatkuu kovempaa kun koskaan. En siis juurikaan ole jättänyt treenejä väliin, vaan jos on ollut oikein haastava päivä, olenkin pitänyt palauttavan päivän ja siirtänyt treenit odottamaan jollekin sellaiselle päivälle, jolloin olin suunnitellut pitäväni huilia. Fyysinen kunto ei toki vielä ole lähelläkään sitä, mitä haluaisin sen olevan, mutta onhan tässä loppu elämä aikaa sitä kohti omaan tahtiin kulkea!

Jos vielä mietit, kannattaako LIFW-haasteeseen pompata mukaan, niin älä mieti enää! Viisi viikkoa on lyhyt aika rytistää täysillä ja haastaa itseään, mutta se on aika loistava alku parempaan loppuelämään.

Kuvat JP:n kotialbumista

Kiitos JP agenttiudestasi ja ajatustesi jaosta, huikeasti olet haasteen vetänyt!

// Emmi

Jälkkäri kahvinrakastajille osa 1/2: kahvisorbetti

 

Luulen, että jos kysyisin, onko täällä kahvin rakastajia, niin aika moni käsi nousisi ylös 🙂 Jos rakastaa kahvia, niin aika varmasti rakastaa myös tätä kahvijälkkäriä! Nyt jaankin teille ihanan helpon ja raikkaan kahvijälkkärin ohjeen, pistäkäähän testiin!

Kahvisorbetti (gluteeniton ja halutessasi myös maidoton)

2dl vahvaa kahvia

1-2rkl kookossokeria

vispattua kuohukermaa/muuta vaahtoutuvaa kermantyylistä tarjoiluun

mulpereita koristeluun

raakakaakaojauhetta koristeluun

Valmista kahvi mahdollisimman laadukkaista ja tuoreista pavuista, jotta maku olisi jälkkärissä herkullinen ja intensiivinen. Jäähdytä kahvi ja sekoita joukkoon kookossokeria oman makeusmieltymyksesi mukaan. Kaada seos laakeaan vuokaan ja laita pakkaseen. Tsekkaile seosta säännöllisesti, ja kun seos alkaa jäätymään, niin riko sitä haarukalla koko vuuan alalta. Toista tämä pinnan rikkominen muutamia kertoja noin puolen tunnin välein, kunnes seos on sorbettimaista.

Kun seos on valmista tarjoiluun, laita se tarjoilukulhoon muiden koristeluiden kera. Voit toki luovia jälkkärin koristelussa, mutta kehotan kokeilemaan juurikin yhdistelmää kerma-mulperi-kaakao kahvin seuraksi – on hyvää! Tämä herkku kannattaa nauttia heti sen valmistuttua, sillä liika pakastaminen tai liika lämpiäminen saavat sen koostumuksen muuttumaan.

// Emmi

Kaikki reseptimme tehdään yhteistyössä parasta laatua takaavan Puhdistamon kanssa.

Mitä jos listaisit ihmisiä?

 

Ihmismieli tarvitsee välillä muistin virkistystä. Tänään kirjoitan teille harjoituksesta, joka on kiva tehdä. Tänään listataan ihmisiä! Ja sillä tavalla positiivisessa hengessä.

Ensimmäinen lista

Tehdään kaksi erillistä listaa. Kirjoita ensimmäiseen listaan sinulle tärkeät ihmiset. Kirjoita siihen ihmiset, jotka ovat jollakin positiivisella tavalla vaikuttaneet sinuun ja sinun kehitykseen juuri siksi, kuka olet. Ehkä listalla on ihmisiä, joihin voit tukeutua tilanteessa kuin tilanteessa? Todennäköisesti listalla on ihmisiä, joita rakastat. Kun lista on valmis, katsele sitä, ja mieti, oletko muistanut kertoa listalla oleville ihmisille, että he ovat tärkeitä sinulle ja kiittää heitä. Ehkäpä tahdot nyt listan kokoamisen jälkeen jollakin sinulle sopivalla tavalla kertoa heille sen. Nämä ihmiset, jotka juuri listasit, kannattaa pitää lähelläsi jatkossakin!

Toinen lista

Toinen lista on ispiroivien ihmisten lista. Kirjoita lista heistä, ketkä tavalla tai toisella inspiroivat sinua. Kirjoita nimen perään myös asia, miten juuri hän sinua inspiroi. Lopuksi mielikuvittele tilanne, jossa listalla oleva henkilö antaa sinulle jonkun sinun kaipaaman lahjan. Mikä se on? Kirjoita sekin ylös. Onko se jokin konkreettinen juttu? Vai jokin piirre? Taito? Kun kaikki vaiheet listalla ovat valmiita, pystyt ehkä näkemään jonkin teeman tai teemoja asioista, jotka sinua inspiroivat ja ehkä pystyt myös näkemään selkeämmin konkreettiset ja ei-konkreettiset asiat, joita kaipaat.

Toivottavasti tykkäätte harkoista!

// Emmi

1 2 3 12