7 asetta stressiä vastaan

Stressi on nykyaikana entistä yleisempää. Joidenkin tietojen mukaan jopa yli puolet työikäisistä oireilee työuupumuksesta. Väite on hurja, mutta voi mielestäni hyvin pitää paikkansa. Elämme erittäin kiireisessä ja vaativassa yhteiskunnassa. Altistumme päivittäin erilaisille ärsykkeille, jotka rasittavat sekä kehoamme että mieltä. Stressi saa meidät usein ärtyneiksi, väsyneiksi, aikaansaamattomiksi ja turhautuneiksi. Pitkittyneellä eli kroonisella stressillä voi olla myös huomattavasti vakavampia oireita.

Mistä stressi johtuu?

Stressi voi johtua monesta eri syystä ja myös stressejä tunnetaan erilaisia. Kun rakastumme, se aiheuttaa elimistössä positiivisen stressireaktion, eli eustressin. Läheisen menettäminen tai jokin muu ikävä tapahtuma taas aiheuttaa negatiivisen stressireaktion, eli distressin. Fyysisesti rasittava liikuntakin on stressitekijä elimistölle. Sekin on täysin luonnollinen ilmiö, kunhan vain stressi pysyy hetkellisenä. Pitkään jatkunut eli krooninen stressi puolestaan on myrkkyä elimistölle.

Miksi stressaamme?

Stressi on pelastanut meidät aikojen alussa sapelihammastiikereiltä ja muilta pedoilta. Stressissä pupillit laajentuvat, verenpaine kohoaa ja vireystila nousee. Elimistö on valmiina taistelemaan tai pakenemaan. Kun olemme päässet pakoon, elimistö rauhoittuu ja palautuu takaisin normaaliin tilaan. Jos elimistö jää ”pakene ja taistele” -tilaan pidemmäksi aikaa, se kuluttaa elimistöä ankaralla kädellä.

Miten ehkäistä ja lievittää?

Stressin hallinta on erittäin tärkeä taito jokaiselle ihmiselle. Se on myöskin ollut itselläni yksi tärkeimmistä oppimistani taidoista – jonka opin kantapään kautta. Kerronkin seuraavaksi itse hyödylliseksi kokemiani keinoja tehokkaaseen stressin hallitsemiseen. Suosittelen kokeilemaan eri keinoja – joista sinun täytyy löytää juuri itsellesi parhaiten sopivat rentoutumiskeinot.

1. Hengitysharjoitukset

Todella tehokas keino rentouttaa mieltä sekä kehoa. Keskittyminen hengittämiseen ja varsinkin pitkä uloshengitys viestittävät elimistölle ettei ole mitään ”hätää.” Jo muutaman harjoituksen toiston jälkeen voit huomata jo selvää rentoutumista.

Tehokas harjoitus: 4 sekuntia hengitystä nenän kautta sisään tasaisesti, 7 sekuntia hengityksen pidätystä. Sitten 8 sekuntia rauhallista ulospuhallusta suun kautta ulos. Pidätä vielä 2 sekuntia hengitystä ja aloita sama alusta. Toista tätä harjoitusta päivän aikana 5-10 minuutin ajan. Ei tarvitse tehdä putkeen, vaan voit hengitellä lyhyissä pätkissä pitkin päivää.

2. Nukahtamisrutiinit ja unihygienia
Stressi vaikuttaa usein myös nukahtamiseen ja uneen. Sen takia olisi tärkeää myös kiinnittää huomiota asioihin, joita tekee ennen nukkumaan menemistä – ne vaikuttavat usein unen laatuun. Hämäryys viestittää keholle, että on aika mennä nukkumaan. Himmennä siis valoja hyvissä ajoin ennen sänkyyn menemistä. Hämäryys saa aikaan kehossa melatoniinin eli unihormonin eritystä. Huone kannattaa tuulettaa happirikkaaksi juuri ennen nukkumaanmenoa. Myös lakanat tulisi pestä säännöllisesti ja usein. Jokainenhan tietää sen tunteen kun on juuri pestyt lakanat – ah!

3. Avanto ja saunominen

Kylmäaltistus aiheuttaa elimistössä positiivisen stressireaktion. Verenkierron tehostuminen edistää tehokkaasti kuona-aineiden poistumista elimistöstä, joka auttaa varsinkin urheilusuorituksesta palautumisessa. Avannossa käydessä on myös helppo unohtaa stressaavat asiat hetkeksi aikaa. Niin ikään saunassa hikoileminen saa lymfakiertomme tehostumaan ja kuona-aineet poistumaan tehokkaammin elimistöstä.

4. Positiivinen ajattelumalli

Positiivisella ajattelumallilla näemme enemmän positiivisia asioita ympärillämme. Ihminen on kokonaisuus, joten mieli on vahvasti yhteydessä hyvinvointiimme. Yritä nähdä haasteissa mahdollisuuksia ja löytää niistä hyviä juttuja. Positiivinen ajattelutapa lievittää stressiä sekä parantaa elämänlaatua.

5. Optimaalinen ruokavalio

Ruokavalio on suuressa osassa myös stressin hallinnassa. Puhdas ja ravintorikas ruoka hellii suolistoa sekä täydentää elimistön hivenainepuutoksia – joita stressi kuluttaa. Suosi siis luomuruokaa, jossa on mahdollisimman vähän ravintoon kuulumattomia ainesosia, kuten torjunta-, säilöntä- tai muita lisäaineita. Muista, että ruuasta tulee nauttia – käytä runsaasti makuja ja värejä aterioissasi.

6. Kehonhuolto

Kehon huoltaminen rentouttaa ja rauhoittaa elimistöä. Se laittaa kuona-aineet liikkeelle poistaen elimistöstä epäpuhtauksia. Hyviä kehonhuollon metodeja ovat esimerkiksi piikkimatolla makoilu, putkirullaus, jooga tai venyttely. Kehonhuollossa olisi hyvä myös keskittyä syvään hengitykseen, joka rauhoittaa elimistöä.

7. Meditointi

Meditointi on ehkä yksi aliarvostetuimmista rentoutumistavoista. Meditoinnin ei tarvitse olla turbaani päässä piikkimatolla istumista, vaan tietoinen läsnäolo ja itsetutkiskelu ovat tärkeimmät pointit. Meditointi 10-15 minuuttia päivässä ei vie liikaa aikaa, mutta vaikutukset voivat olla todella suuret. Suosittelen kokeilemaan!

// Kirjoittaja on Joosua Visuri, 24-vuotias LIFW-valmentaja, yrittäjä sekä Personal trainer. Jopen on perehtynyt kehonpainoharjoittelun lisäksi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, liikkuvuusharjoitteluun sekä ravintoon.

JOPE2

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: